Jag vill hitta
i Värnamo
Sök

”Utvecklingen i Värnamo city har vänt. Tomma lokaler fylls med nya spännande verksamheter.”

”Utvecklingen i Värnamo city har vänt. Tomma lokaler fylls med nya spännande verksamheter.”

Så skrev Fastighetsbolaget Hemfosa i Värnamo Nyheters bilaga inför Värnamodagarna.

Det har hänt och händer mycket i både City och kommunen nu. Nya hyresfastigheter har blivit klara och fler är på väg att färdigställas i tätorten. Kundunderlaget för handeln i City har aldrig varit bättre. I den senaste rapporten från Handelns utredningsinstitut framgår det att Värnamo håller sin position som länets näst största handelsstad och siffrorna vittnar också om att vi har fantastiska säljare inom handeln då försäljningen per anställd är högst i länet.

Under augusti månad slogs portarna upp för klädbutiken Jeansbolaget på Storgatsbacken och senare i höst är det dags för Blomsterhörnan att flytta in i Galleria Flanaden. Restaurang Rosegarden bygger ut och har tagit över Underbarts gamla lokaler. Underbart har i sin tur flyttat till den lokalen vid Bonvings och Lindri. Café Snipen har utökat sina lokaler och har i samband med det även bytt namn till Tapasmarket. En ny tandläkarmottagning vid namn Tandcentrum har öppnat på Storgatsbacken. Det är färre lokaler lediga i City än på mycket länge och förfrågningar från nya aktörer kommer in med jämna mellanrum. Det är bara att hålla med om att utvecklingen i City har vänt, som fastighetsbolaget Hemfosa skrev.

Trots allt det positiva som händer så är det viktigt att vara realistisk. Den traditionella handeln är konkurrensutsatt från flera håll och konkurrensen har intensifierats. Marginalpressen är ett gissel för många mindre butiker när man brottas mot bland annat E-butiker från andra länder som dumpar priserna. Jag förstår att man lockas att köpa billiga varor, men vi behöver diskutera hur det påverkar den traditionella handeln. Butiker får slå igen eller säga upp personal vilket i sin tur skapar högre kostnader i form av arbetslöshet och minskade skatteintäkter. Globaliseringen har många fördelar, men det är viktigt att diskutera vilka följder det kan få. Enligt PostNords E-barometer handlade 66 % av svenskarna på nätet under juli och hela 20 % handlade minst en vara från en utländsk nätbutik.

Värnamo Citys vision ”Din självklara mötesplats” har under sommarmånaderna vid några tillfällen känts klart inom räckhåll. Karnevalen den 20 maj blev en publik succé som lockade tusentals besökare till City i strålande sommarväder. Bara någon vecka senare den 31 maj var det dags för marknaden ”The Italian Village” att återvända till Flanadentorget. Många tog tillfället i akt att testa lite italienska specialiteter. Under några dagar i augusti var det så dags för årets stora stadsfest då Värnamodagarna firade 10-års jubileum. Denna gång med en hel del nya inslag som till exempel Loppis och löptävling i högklackat upp för Storgatsbacken.

Nu är september snart gången och vi har kommit en bit in på hösten.

Jag hoppas att du väljer Värnamo City som ”Din självklara mötesplats” framåt och på så sätt bidrar till ett levande centrum. Jag ska dra mitt strå till stacken genom att skapa trevlig aktiviteter som gör att du trivs. Vill du handla lokalt från Värnamos butiker, men kanske helst vill göra det hemifrån så är du välkommen in på varnamohandel.com, Värnamo City och handelns egna lokala E-butik. Du väljer själv om du vill hämta i butik eller få varan skickad till dig.

Anders Wallin
Centrumledare

Kommentarer 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta