Att jag inte är något proffs på att fotografera har jag fått höra många gånger av min familj. Jag tar från fel vinkel, på för långt eller kort avstånd eller med för dåligt ljus. Det är sällan jag tar ett foto som är ”helt rätt”. Till skillnad mot för bara ett tiotal år sedan så är det trots allt lättare idag att ta bra kort med tanke på den moderna teknik som finns i både kameror och mobiler. Fotografering är något som i stort sett alla sysselsätter sig med och utvecklingen är enorm: 2013 fanns det 500 miljarder foton och bara under de tre kommande åren
förväntades det antal foton vi tog överstiga det totala antalet foton som någonsin tagits i fotografins historia. (www.canon.se)
Jag har träffat Magdalena och Magnus Johansson på Studiofotograferna som är proffs på fotografering för att se hur utvecklingen påverkar deras verksamhet.
Unika bilder i en personlig stil. Det är enligt hemsidan ert mål. På vilket sätt? Magdalena berättar:
— Vi försöker vara duktiga på att lyssna av våra kunder och ta fram ett erbjudande som passar just dom. Vi vill alltid hitta det som kunden efterfrågar. Vi är inte låsta till vår studio utan är ofta ute på fältet för att jobba med olika kunder i deras ordinarie miljöer. Det kan vara exempelvis personalfotograferingar i arbetsmiljöer eller familjefotograferingar i hemmamiljöer. Magnus beskriver Magdalena som den konstnärliga och engagerade och honom själv som den mer tekniska personligheten. Tillsammans blir dom en bra kombination som oftast hittar rätt alternativ till kunden. Det är viktigt att vi tar våra uppdrag på fullt allvar. Vi har exempelvis valt att jobba mycket med bokade tider för att kunna fokusera på kunden och arbetet fullt ut. Det innebär att vi i dagsläget endast har drop in-öppet i studion
en gång i veckan då kunder kan komma in för exempelvis fotografering av sina nyfödda eller ta ett foto till körkort och ID-kort, säger Magdalena. Kan en kund inte just den dagen så är det bara att höra av sig och boka en egen tid.
Vilken bakgrund har ni?
Magnus berättar:
— Jag har fotograferat hela mitt liv och har haft tillgång till eget labb från tidig ålder. Det har varit ett stort intresse. Jag jobbade extra hos Mäster Olof och dom behövde extra personal och jag tipsade om min fru Magdalena.
Magdalena fortsätter:
— Jag hade aldrig jobbat med foto innan dess men efter att ha arbetat ett tag med detta så såg jag potentialen i Värnamo med fotoverksamheten. Detta gjorde att jag tog steget till att starta eget. Den 1 februari 2008 startades företaget. Min konstnärsådra och kreativa
sida gör sig bra i detta yrke. Jag gillar att gå min egen väg och är oerhört engagerad i det jag gör så det driver mig i mitt företagande.
Det gäller att våga testa för att lyckas. Den 1 februari 2018 blir det alltså 10-års jubileum för Studiofotograferna och till dess kommer
Magdalena och Magnus att ha flyttat in i sina nya lokaler på Västbovägen.
Vilka är era vanligaste uppdrag?
Magdalena och Magnus berättar:
— Vi har en mängd olika uppdrag. Personalfoto och barnoch familjefotograferingar är
ju det vi har absolut mest av. Förr hade vi mängder med studenter som fotograferades,
men detta har försvunnit mer och mer. På sommaren blir det en hel del bröllop och
konfirmationer och på hösten dominerar skolfotograferingarna under ett antal veckor.
Det som tydligast märks just nu är att fler och fler företag ger oss uppdrag. Det har blivit
viktigare för företag att bli mer personliga på hemsidor och på arbetsplatser och då
väljer många företag att anlita en fotograf för att ta fina porträttbilder på personalen. Man kan säga att det också blir mer miljöbilder nu.
Med tanke på dagens teknik. Varför ska man vända sig till er?
— Ett exempel är när man vill fotografera sina barn. Det är till exempel oftast lättare för någon annan än för föräldrarna att fånga barnets uppmärksamhet. En studiobild ger en ren bakgrund som inte går att hitta hemma. Vi är certifierade porträttfotografer och i den
utbildningen är ljussättning en oerhört viktig del. Sedan kommer vi till efterbearbetningen som verkligen gör finishen så bra. Det gäller att ha ett öga för detta och det kan vi erbjuda.
Magdalena berättar att alla fotografer har sin egen stil:
– Jag gillar att jobba med ljusare bilder. Vi har skapat något som kunderna återkommer till och det tror jag beror på att vi har en personlig service och lyhördhet inför kundens önskemål. En lokal fotograf är viktig då vi kan sätta kunden i centrum.
Magnus fortsätter:
— Vi har ju egen produktion i stan vilket innebär att vi kan producera samma dag om det skulle behövas. Att vi dessutom kan ställa upp på kort varsel för kunden om något blir fel och behöver rättas till är uppskattat.
Vilka är de vanligaste felen som en amatörfotograf gör?
— Ljussättningen är oftast det stora problemet. Sedan är placeringen viktig. Att få fram en bra bild tar ofta lite längre tid. Man måste jobba fram rätt tillfälle och då ta kortet. Även om optiken i exempelvis en mobil är bättre nu än tidigare så kan man inte jämföra med våra kameror.
-Men det handlar som sagt inte endast om optik och teknik, säger Magnus, även om bra teknik ofta är en god förutsättning för ett riktigt bra resultat.
Magdalena fyller i:
— Man måste använda sig av alla sina sinnen för att kunna få fram en bra bild och här kommer min konstnärsådra fram ordentligt.
Vilka trender finns det inom modern fotografering?
Magdalena berättar:
— Man skapar mer och mer miljöer där porträttet ska vara. Exempelvis kan det vara att man skapar en gammal miljö med kläder och bakgrunder. Det kan också handla om att skapa mer ”roliga” bilder där man plockar in olika intressen i fotosessionen. Miljöerna skapar en historia så det gamla talesättet att ”en bild säger mer än 1000 ord” känns ännu mer aktuellt nu än tidigare. En annan trend är fotografering av precis nyfödda bebisar. Det är en svår konst att fånga en nyfödd, sovande bebis och det kan ta tid. Ett roligt projekt som vi har haft är att vi har följt ett barn under ett år med fotografering varje månad. Det händer mycket på ett år och det är fantastiskt att kunna se tillbaka på den utvecklingen genom fotografier.
4 snabba
Foton i album eller på mobilen/datorn?
På väggen, säger Magnus, men privata familjebilder har jag i digitala album på en server hemma sedan 15 år. I första hand på väggen, säger Magdalena, men klassiska album är faktiskt underskattat.
Färg eller svartvitt?
Magdalena: – Jättesvårt att svara på. Mer färg än svartvitt tror jag. Det är viken känsla man vill komma åt.
Favoritmotiv?
Magnus och Magdalena:
– Porträtt i alla former
Filter eller inte filter?
Magnus och Magdalena:
Inte filter. Vi försöker hitta det naturliga filtret i vårt grundmaterial.
Anders Wallin
Centrumledare
Kommentarer 0