Jag vill hitta
i Värnamo
Sök

Madame – En ny mötesplats i Värnamo

Madame – En ny mötesplats i Värnamo

För nästan ett år sedan, närmare bestämt den trettionde november 2017 öppnade Madame Brasseri & Café upp portarna på Gummifabriken. För många, även för mig, var det en efterlängtad premiär. Jag har varit några gånger på Madame. Främst dagtid under lunchen, men även vid ett par After Work kvällar. Varje gång jag är där får jag känslan av att jag befinner mig i en storstad och inte i lilla Värnamo. Det är en skön känsla och jag tänker att det konceptet ligger helt rätt i tiden.

Jag träffar Annica Palmgren, VD för Madame, en fredag i november för att höra hennes tankar kring verksamheten. Annica bjuder mig på en kopp kaffe och en god saffranskaka som jag tar med mig till bordet.

Annica, vilken bakgrund har du?

— Jag började jobba extra på Isaberg Höganloft under gymnasietiden. Efter studenten som samhällsvetare pluggade jag vidare och jobbade extra under min fritid. När min utbildning till högskoleekonom var klar så blev jag erbjuden en ny tjänst som driftschef på Isaberg Höganloft. Min utbildning var egentligen mer industriellt inriktad men att utveckla ett företag inom restaurangbranschen med konferens och evenemang kändes otroligt spännande. I olika projekt under många år, lyckades jag kanske bäst i utvecklingsfrågor, i försäljning-och marknad, och erfarenheterna har jag nytta av i nuvarande roll på Madame Brasseri & Café.

Värnamo City - Din självklara mötesplatsSnart ett år sedan öppningen. Har första året motsvarat förväntningarna och har Värnamoborna hittat hit?

— Ja, det tycker jag. Vårt mål är att vara en mötesplats på Gummifabriken och i Värnamo. Vår after work har varit väldigt välbesökt och det tycker vi är fantastiskt roligt. Kombinationen av mat och dryck och musik och sköna glada människor kan inte bli annat än bra. Det ska vara lite stökigt men med skärpa och medvetenhet. Jag tycker även att vår lunch på vardagar, brunch på lördagar och á la carte på kvällarna har varit bra och vi har fått ett mycket positivt gensvar. Vi arbetar för att bli bättre hela tiden.

Det var ju lite strul i samban med öppningen av Gummifabriken och mycket blev ju försenat. Hur påverkade det er?

— Fram till strax innan invigningen i september räknade vi med att flytta in enligt plan och var bland annat mitt inne i en rekryteringsprocess. Det är inte lätt att rekrytera kvalificerade medarbetare inom restaurangbranschen och vi fick avbryta processen mitt i. Några medarbetare kunde vi sysselsätta delvis på Isaberg Höganloft men andra inte. Vi fick också sätta oss och ringa kunder som hade bokat hela hösten. De blev så klart besvikna och det var en tuff period. Vi gjorde vårt bästa under de förutsättningarna vi hade. Man kan säga att det var först i samband med öppningen av Auditoriet nu i september som vi kunde börja jobba fullt ut med vår verksamhet så som den är planerad att fungera och verka.

Berätta lite om bakgrunden till varför ni valde att satsa på Värnamo och Gummifabriken?

— Redan 2010 tog dåvarande ledningen för projektet Gummifabriken kontakt med bland andra oss och flertalet andra krögare. Vi har flera gånger sedan dess, presenterat vår syn på hur man ska utveckla mat, dryck och evenemang i Gummifabriken. Även om processen tagit olika vändningar under åren, har man kommit tillbaka och landat i vårt koncept. Vi har också visat ett tydligt och stort intresse för Gummifabriken.

Det är en miljö och inredning av restaurangen som kanske inte är så vanlig i våra trakter. Vad har inspirerat er till den?

— Mat och miljöer är självklart ett stort intresse hos mig och min familj så vi har sett mycket genom åren. Medvetet är att ha med oss en mötesplats med storstadskänsla, att kombinera ett brasserie med ett café med eget bageri och butik. I brasseriet har vi kombinerat höga och låga bord med mjukt och hårt för att skapa en atmosfär att trivas i även om man är få eller flera. Några av möblerna är lokala stjärnor, som stolen Miss Holly från Stolab, stolar från Steel by Göhlin och Bredaryds Möbler. Ståldörrparti till chambre separée och bar är byggd av EAB i Smålandsstenar och specialbyggnationer av Damgaards i Gislaved. Gummifabriken vilar på tre ben, med kultur, näringsliv och utbildning som har en gemensam agenda för tillväxt. Centralt i vår konceptutveckling har varit att skapa en mötesplats där alla målgrupper kan trivas vid olika tillfällen och behov. Vår insats är en stor tillgänglighet i öppettider, service i huset och brett utbud i sortiment.

Värnamo City - Din självklara mötesplats

Det krävs mycket personal för att hålla igång en verksamhet som denna. Hur många anställda är ni?

— Vi är i dagsläget ca femton fast anställda och lika många extra. När vi är helt fulltaliga räknar vi med att vara mellan tjugo och tjugofem personer. Det är en relativt stor verksamhet, men det krävs för att växa och kunna hålla en hög och jämn kvalitet alla dagar. Vi har ju öppet alla dagar i veckan, från morgon till kväll, även om det inte händer något speciellt i Gummifabriken. Besökare kan i stort sett alltid räkna med att vi har öppet.

Ni håller i alla evenemangsbokningar på Gummifabriken och det känns som att det har varit full fart nu i höst. Hinner ni med?

— Madame organiserar och samordnar alla möten, konferenser och evenemang i huset Gummifabriken, i nära samarbete med VKIAB och andra företag och organisationer i huset. Det är viktigt att kunden kan ha en kontakt från förfrågan till faktura, även om det är många personer och nätverk bakom, som bär upp och utvecklar verksamheten varje dag.

Är det något spännande på gång framöver?

— Först och främst kommer ju julen och då kommer vi ha julbord med show, familjejulbord på söndagar med tomte och jullunch buffé vardagar. Förra årets premiär var ju i samband med julborden och de var mycket uppskattade så jag hoppas att det kan bli en succé även i år. Man kan också fira nyår hos Madame. Vidare kommer vi att öppna en take-away och butik i cafédelen där vi även kommer att sälja kokböcker och annat smått och gott.

På relativt kort tid har det hänt mycket på restaurangfronten i Värnamo. Syltan på Vandalorum blev nyligen utsedd som årets Kulturrestaurang och för bara några månader sedan öppnade Pinchos i Cupolen. Det känns som att Värnamo har fått ett mycket stort och bra utbud av restauranger på kort tid. Finns det kundunderlag för alla?

— Det är jättebra att vi tillsammans skapar en kultur där man går ut mer på krogen, att vi har många duktiga kollegor. Det är också bra att ha en grogrund för duktiga människor som vill jobba och utvecklas i vår bransch. Det är ju så klart lättare i en stad med krogkultur, det är också mer kontinentalt och bra för studentliv och näringsliv i Värnamo med omnejd. Vi är ju fortfarande relativt ”nya” och då får man vara väldigt lyhörd vilket vi verkligen försöker vara. Vi gör ju inte allt rätt hela tiden men det är också viktigt att våga tro på det man bestämt sig för att göra, att ha kontinuitet över tid. Byter man fot för ofta är det lätt att tappa sin själ någonstans på vägen.

Värnamo City - Din självklara mötesplatsVilka är de största utmaningarna som ligger framför er?

— En stor utmaning är att hitta kvalificerade medarbetare som brinner för den här branschen, som vill vara på jobbet när andra är lediga. Mycket av det vi gör, gör vi ju på kvällar och helger. Just nu har vi ett fantastiskt gäng här, men vi ska växa och då behöver vi fortsätta satsa, rekrytera och driva mot målsättningar. Jag tror på att ställa höga krav på människor, skapa ett starkt och medvetet team som är stolta över sin arbetsplats. Det är också en utmaning, att ha en stor precision i vårt ganska stora brasseri, i en förhållandevis liten stad, där man ena kvällen kan ha femton gäster och nästa dag nittiosju, varav hälften är drop-in. Det är en konst, att hålla en jämn och hög nivå på mat och service under sådana förutsättningar. Det är en av anledningarna till att vi jobbar med Edin Dzemat, som är anlitad som konsult och på plats ett antal dagar i månaden. Hans uppdrag är att bland annat att jobba med precision i produkt och kvalitetssäkring. Jag och Annica avslutar samtalet då det snart är dags för lunch och restaurangen börjar fyllas på så sakta. Innan jag lämnar aktiverar jag Madame Brasseri & Café i vårt presentkortsprogram så att innehavaren av dessa kan nyttja dom även här. Josefine som jobbar på Madame frågar Annica om hon kan ta fram vinet som dom erbjuder till fredagslunchen och jag tänker att vinet måste vara en del av den storstadsmiljö man vill skapa på Värnamos nya mötesplats.

Anders Wallin
Centrumledare
Foto: Be-Pe Foto

Kommentarer 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta