Jag vill hitta
i Värnamo
Sök

Kör på, det ordnar sig alltid!

Kör på, det ordnar sig alltid!

Jag har stämt träff för att intervjua Björn Persson, VD och ägare av Hotell Tre Liljor, en tidig morgon i början av september månad. Det har varit en intensiv period med Värnamodagar som precis har avslutats. Nu väntar nya projekt för Björn. Syftet med intervjun är att få en känsla för hur en man som Björn tänker sig själv som entreprenör.

Klockan 8 var det sagt att vi skulle träffas, men när klockan börjar närma sig tio över så anar jag att han kanske har glömt bort mig. Den trevliga tjejen i receptionen säger att Björn har åkt till hotell Åsen i Anderstorp och då börjar jag tvivla på om det ska bli någon intervju, men kl. 08.15 kliver Björn in.
Jag träffade Björn första gången i samband med arbetet med Karnevalen för snart 1 år sedan. Vid första tillfället slogs jag av att detta var en kille med många järn i elden och en riktig idéspruta. Skillnaden mellan Björn och många andra idésprutor är att han får saker uträttade. Det var just detta som fångade mitt intresse. Hur tänker entreprenören Björn?

Krogshowen

Björn visar mig in i den nu ca 4 månader festlokalen som invigdes i våras i samband med Tre Liljors krogshow. Björn berättar för mig att han tidigare har jobbat som ljustekniker åt Värnamorevyn och tycker detta är bland det roligaste som finns. Krogshow är, enligt honom, en revy, men adderar man mat och dryck så blir det Krogshow. Han säger vidare att om det inte hade blivit show, så hade han säkert kört Revy.

Berätta lite om kommande aktiviteter på Hotell Tre Liljor?

-Förutom de vanliga afterwork kvällarna kommer det även bli totalt 12 krogshower. 5 på hotell Åsen i Anderstorp och 7 på hotell tre liljor. Av 1100 biljetter är redan 800 bokade. Hotell Åsen i Anderstorp är spännande och biljettförsäljningen har gått mycket bra. Jag vill se hotell Åsen utvecklas på samma
sätt som hotell tre liljor, dvs. den självklara mötesplatsen för Anderstorpsborna. Jag fortsätter intervjun med några snabba frågor som visar sig bli rätt uttömmande då vi halkar in på en massa olika saker.

Att utveckla hotellet

Sedan Björn tog över hotellet i februari 2014 så har mycket hänt. Från ett slumrande affärshotell till en upplevelsefabrik av klass.

Hur vill du att Hotell Tre Liljor ska utvecklas?

– Jag vill att hotell Tre Liljor ska vara ett ”hängställe” för alla som vill ha något annat än mat och nattklubb, säger Björn.

Vad menar du då?

– Hotellet ska vara en självklar mötesplats. Det är ambitionen. Björn ger en massa exempel på hur han vill utveckla hotellet, men än så länge är det för
tidigt att gå ut med något officiellt då han först och främst vill ha med sig personalen i tänket.

-Personalen måste vara med i tankegångarna. Det är tillsammans som vi gör verklighet av idéerna.

Björn vill på alla sätt tona ner sin egen betydelse i framgångarna. Han lyfter hela tiden fram andra runt omkring sig. Ordet Tillsammans återkommer flera gånger under intervjun. Jag ställer frågor som:

Vad är du stolt över?

– Mitt team.

Vad gör dig till en bra företagsledare och entreprenör?

-Jag vill låta personalen ta del av framgångarna och låta dom utvecklas

Bakgrunden

Jag vill få reda på lite mer kring Björns bakgrund och vad han har gjort i livet. Kan du berätta lite kortfattat om din bakgrund?

– Jag har haft ett eget rörmokeri med 6 anställda. Efter det fick jag möjlighet att börja jobba på High Chaparall och fick där ta mig an rollen som chef för campingen. Att vara chef för campingen innebar en mängd olika uppgifter och även en stor frihet under eget ansvar. Det handlade mycket om att kunna
fixa saker på kort tid och att veta vem man kunde ta hjälp av. Inte minst gällde detta vid de stora MC träffarna som samlade 1000-tals knuttar från hela Europa. Då gällde det verkligen att vara möjlighetsorienterad.

Nuläge

Björn har på bara 1,5 års tid tagit över Hotell Tre Liljor. Han har förutom det även tagit över ruljangsen av Hotell Åsen i Anderstorp. Han ser till att travintresserade blir servade vid travbanan i Vaggeryd och han har dessutom öppnat lunchrestaurang i Forsheda.

Var hämtar du din inspiration?

– Jag hämtar inspiration och energi när jag åker bil. Det blir en hel del bilåkande med tanke på de olika platserna som jag har verksamhet i. I bilen föds många idéer.

Svaret kan tyckas en aning överraskande, men när man ser till att det finns 25 anställda och 4 olika enheter att hantera så förstår man att bilen blir en plats för återhämtning och tankeverksamhet.

Vad mer ger dig energi? Positiv feedback från nöjda kunder kanske?

– Nöjda kunder är självklart mycket viktigt för oss som arbetar mot en vision. Personligen behöver jag däremot inte en massa positiv feedback eller dunkar i ryggen. Personer som säger ”vad var det jag sa” eller ”det där kommer aldrig att fungera” ger dom verkliga energikickarna.

Restaurangen har ju verkligen blivit en samlingsplats i Värnamo, men var äter du helst?

-På Mc Dollys, eller Skrevet som det kallas i folkmun. Alltså korvlådan ovanför Viadukten.

Hur är det att driva hotell egentligen?

– Att driva hotell är ingen konst. Man behöver ju bara se till att gästerna blir incheckade och kommer till rummet. Sedan ser man till att dom får frukost på morgonen.

Du menar att det är så enkelt?

-Ja, om man vill ha det så, men jag vill inte att det stannar där. Jag vill att det ska vara en helhetsupplevelse för mina kunder där både mat och nöjen är viktiga beståndsdelar

Marknadsföring

Den sista delen av intervjun handlar mycket om marknadsföring. Björns tankar kring marknadsföring bygger mycket på kundlojalitet. Hur ser du på marknadsföring?

– Att ge lite extra vid speciella tillfällen ger så otroligt mycket mer tillbaka. En nöjd kund är den bästa reklampelaren, samtidigt som en missnöjd kund är den sämsta. Vi jobbar stenhårt inom verksamheten på att överträffa kundernas förväntningar. Ju mer vi vet om kunderna, desto mer lojal blir den.

Jag avslutar intervjun med att ställa en fråga till Josefine, som är hotellchef:

Hur är Björn som chef?

– Björn är lite för snäll, men det är nog det som gör att vi alla känner att vi har möjlighet att utvecklas för honom. Han ger oss frihet under ansvar och låter oss komma med förslag och synpunkter.

Jag blir inspirerad av samtalet med Björn. Han är en person som vågar bukta på ramarna och ta ut svängarna. Inget är omöjligt, det gäller att bestämma sig och att omge sig med rätt personer. En idéspruta som Björn behöver folk omkring sig som tar ner idéerna och vågar säga ifrån, men med hans filosofi ”tillsammans” så går det mycket bra.

Jag antar att hans jobb på High Chaparall, där han fick mycket frihet under ansvar, har utvecklat honom till den entreprenör han är.

Kommentarer 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta