Jag vill hitta
i Värnamo
Sök

Gasslanders Ur & Guld

Gasslanders Ur & Guld

– Allt är inte guld som glimmar i guldsmedsbutiken på Storgatsbacken

Värnamo är som bekant en gammal handelsstad med många butiker som har en spännande historia. Gasslanders Ur & Guld på Storgatsbacken som etablerades redan 1905 är ett lysande exempel på detta.

Min personliga erfarenhet av Gasslanders är att servicenivån är mycket hög och att det finns ett bra utbud som motsvarar mina förväntningar. Jag har fått hjälp med att hitta presenter till både födelsedagar och jul. Jag har lämnat klockor på service och även fått hjälp
med guldsmedsarbete. Jag tror att just kombinationen av både försäljning av produkter och service är en viktig framgångsfaktor.

Jag har träffat Therése Axelsson som är guldsmed och butikschef för Gasslanders Ur & Guld på Storgatsbacken.

Hej Therése. Hur är det att driva en guldsmedsaffär 2018?

— Det är väldigt roligt eftersom jag älskar smycken. Det är som att klä sig till fest varje dag. Smycken är en stor passion som jag har. Idag är smycken så modeinriktat och det finns ett jättebrett utbud. Att träffa en massa olika kunder som står inför olika val och hjälpa dem att hitta rätt i utbudsdjungeln är både spännande och utmanande.

Kan du berätta lite om Gasslanders?

— Det är ett familjeföretag som vi har ägt och drivit i snart 20 år, men historien sträcker sig tillbaka till 1905. Det är Värnamos äldsta kvarvarande butik som har legat på nuvarande Storgatsbacken hela tiden, även om själva placeringen har ändrats.

När kom du in i bilden?

— Jag har jobbat i smyckesbranschen i hela mitt liv. Men på Gasslanders började jag efter jag tagit studenten 2004. Jag har alltid varit en väldigt kreativ person och gillat att jobba med händerna. Först ville jag bli kläddesigner, men valet blev självklart, guldsmed.

Vilka är era kunder?

— Man kan nog säga att kundkretsen är väldigt bred likaså åldersspannet, man som kvinna. Smycken har blivit väldigt trendigt. Med tanke på att det finns så många olika märken och produkter att välja mellan så kan jag se att det är många nya kunder som hittar till oss hela tiden. Det är roligt att kunna erbjuda något för alla. Vi har smycken och klockor i alla prisklasser.

Hur ser trenderna ut i branschen?

— Det är väldigt märkesfixerat. Det finns väldigt många olika trender och det varierar mycket från märke till märke. Just nu är lager på lager väldigt inne. Det innebär att man kanske har flera armband eller halsband på sig samtidigt, eller ringar på många fingrar. Trenderna inom smyckesbranschen håller generellt sett över längre tid än inom exempelvis klädbranschen.

Du är utbildad guldsmed. Hur blir man det?

— Man söker in på en guldsmedskola i Falköping. Där gör man olika intagningsprover i deras verkstad. Vissa av de som blir guldsmeder har gått på ett guldsmedsgymnasium innan de kommer in på själva guldsmedskolan. Jag gjorde istället praktik ett halvår i en guldsmedsverkstad i Varberg. Därefter följde ett år på en folkhögskola med inriktning silversmide. Sedan gick jag en tvåårig utbildning till att bli guldsmed i Falköping. Guldsmidet är en viktig del i vår verksamhet. Jag har en egen verkstad i butiken där jag tillverkar egna smycken efter kunds önskemål. Både med nytt och gammalt guld. Kunden kan till exempel lämna in sina gamla smycken så tillverkar jag något nytt med en modernare touch. Jag gör även mycket reparationer och gravyrer av smycken såsom att öka och minska ringar i storlek, ja, egentligen
allt som kunden efterfrågar.

Jag läste att guld har en smältpunkt vid 1063 grader. Du har aldrig bränt dig?

— Ibland har det hänt, men det är sällan. Det är riktigt varmt.

Om vi pratar om guld så kan man ofta se guldet benämnas i olika karat. Vad är skillnaden mellan exempelvis 18 och 24 karat?

— 24 karat hittar man i naturen. Då är det helt och hållet guld. För att kunna jobba med guld så får det inte vara för mjukt och då tillsätter man koppar och silver som gör att guldet blir hårdare och blir då 18 karat. Man kan alltså säga att 18 karat är 75 procent guld och 25 procent silver och koppar. Man kan även få till olika färger på guldet genom vilken metall man tillsätter så att det blir mer rött, gult eller vitt guld. Det finns många som är intresserade av klockor.

Vilka märken är det som är i ropet nu?

Vi säljer mycket Daniel Wellington, Triwa och Certina. Certina är schweizisk kvalitet och de andra är svenska bra modeklockor. Nu stundar morsdag och studenten.

Vad skulle du rekommendera mig att köpa till min mor som är 85 och till min dotter som tar studenten?

— Till din dotter skulle jag nog välja ett smycke. Ett snyggt armband. Kanske med lite olika stenar så att det blir lite färg, men även stilrent går hem. Till din mamma skulle det passa med en klocka med bra och tydliga siffror. Vi säljer mycket klockor. Idag är klockan mer som ett smycke, vilket gör att man gärna ha fler än en klocka att välja på hemma i sitt smyckesskrin.

4 snabba

  • Är ”diamonds a girls best friend” ? I think so. Alla tjejer vill ha det. JA!
  • Köpa guldsmycken eller ha pengarna på banken? Köpa guldsmycken. Det finns alltid ett andrahandsvärde på smycken.
  • Vilken är din viktigaste accessoar för en lyckad outfit? Örhänge eller ringar? Ringar i mängder.
  • Butik eller nätshoppa? Butik. Service och bra personal är viktigt för helheten.

Anders Wallin
Centrumledare

Kommentarer 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta