Jag vill hitta
i Värnamo
Sök

Blomsterhörnan – Blomsterbutiken med egna produkter mitt i City

Blomsterhörnan – Blomsterbutiken med egna produkter mitt i City

De sista åren har jag alltid vänt mig till Blomsterhörnan när jag har behövt hjälp med en växt- eller ett blomsterarrangemang. Jag kan lätt säga att det har varit hur smidigt som helst oavsett om det har varit ett privat inköp eller om det har varit i tjänsten. För mig som har dålig koll på växter i allmänhet har det bara varit att säga till vem och i vilket syfte överlämningen av arrangemanget ska vara och vips så har dom ordnat fram en fantastisk kreation.

4 snabba

Kan plastblommor vara ett alternativ?
Ja. Vi har sidenblommor, som dom egentligen heter, i butiken. Man kan blanda med de levande blommorna. Utbudet av sidenblommor växer hela tiden.

Favoritblomma?
Det beror på årstid, men Ranunklar får jag nog säga.

Julgran eller palm?
Julgran

Vikingarnas ”Tiotusen röda rosor” eller Bon Jovis ”Bed of Roses”
Bon Jovis även om 10 000 röda rosor är mer säljbara

Fakta
Anställda: 6 st i Värnamo
Köpte butiken: 2001
Antal butiker: 2 st. Blomsterhörnan i Värnamo och Bellis i Anderstorp

Sedan Acleja la ner sin verksamhet för ett par år sedan har det inte varit möjligt att köpa några blommor i City. Efterfrågan har varit stor från besökare så det var fantastiskt när jag en dag i våras blev informerad om att Blomsterhörnan skulle flytta ner till Galleria Flanaden. Den 26 oktober var det så dags för ny invigning av Blomsterhörnan och ryktet säger att det har varit en succé.

Mariana Kronvall, du äger och driver Blomsterhörnan. Hur har första veckorna varit?
— Det har varit jättepositivt och fullt ös sedan vi öppnade. Det är precis så vi vill ha det. Kunderna har varit mycket positiva och dom säger att butiken är ett bra tillskott i city. Samtidigt har det varit tufft att både flytta ut från den gamla lokalen och komma in i den nya. Personalen och min familj har verkligen ställt upp och utan dom hade det inte varit möjligt. Sedan har vi haft ett stort stöd från fastighetsägaren Hemfosa som har ställt upp till hundra procent. Utan deras stöd hade det inte varit möjligt.

Berätta om din bakgrund?
— Jag kommer från Burseryd. Gick en utbildning till florist och i samband med det så praktiserade jag hos Carina Erwing som ägde Blomsterhörnan tidigare. Efter avslutad utbildning började jag jobba och något år efter jag hade gått ut blev jag kontaktad för att komma och jobba hos Carina. Det jag inte visste var att Carina hade planerat att jag skulle ta över butiken och på den vägen är det. Idag driver jag Blomsterhörnan och även Bellis i Anderstorp. Jag har fyra barn i åldrarna tretton, tvillingar som är nio och en sjuåring. I dagslget kanske dom inte känner att Blomsterbranschen är något för dom, men vi får se vad framtiden visar.

Du har drivit blomsterhandel i City tidigare. Varför slutade du då?
— Jag drev en liten Citybutik här för ca fem år sedan och den hette Blomsterhörnan City. Kanske inte namnet var det rätta då många jämförde med den ordinarie Blomsterhörnan. Jag vet nu med facit i hand att jag inte kommer att köra två butiker i samma stad. Jag har däremot inget emot om någon annan vågar satsa på en blomsteraffär. Konkurrens ger bränsle åt verksamheten och jag tror på samarbete inom branschen.  Det är bra när man kan komplettera varandra.

Hur skiljer sig den nya Blomsterhörnan mot den gamla?
— Vi har lyssnat på våra kunder så vår nya butik är kanske mer anpassad för kundernas efterfrågan. Vi har tagit in lite mer gå bort presenter och inredningssaker. Exempelvis kex, pasta och nu i juletider även glögg. Vi har ju också fått en större butik som har gjort att vi har utökat sortimentet. Vi har även satsat på miljöcertifierade buntar, interflora fång. Alla blommor är miljövänliga som ingår i fång. Fång är detsamma som bunt i Interfloras värld för att skilja mot andra leverantörer. Vi satsar mycket på det som är miljövänligt.

Vilka planer har du med butiken framåt?
— Målet är att fortsätta jobba med butiken på samma sätt som tidigare. Vi är starka på att göra behovsanalysen. Inte bara sälja för säljandets skull. Vi vill att kunderna ska uppfatta oss som seriösa så att dom kommer tillbaka. Vi satsar hårt på kundlojaliteten.

Vad säljer ni mest av?
— Färdiga produkter som växtarrangemang och buketter. Givetvis även andra varor som är färdigpaketerade. Viktigt att poängtera är att våra produkter är eget hantverk. Här gör vi allt från grunden i butiken. Det är ett stort lagarbete att ta fram produkterna och vi lägger mycket tid på det. Sedan skiljer sig produkterna mycket åt under året. Nu har vi precis haft Alla Helgona helgen och Fars dag och nu kommer julen. Mycket tid läggs på planering av arbetet.

Vilka blommor är lättast respektive svårast att sköta?
— Lättast att sköta är gröna växter. Blommande växter är oftast svårare. Om kunden frågar kan vi hjälpa till med rådgivning och service. Vi har ju alla olika miljöer i våra hem så det är många faktorer som spelar in på vilka produkter man bör välja. Ibland är det inte alltid växter som är långlivade som är de bästa och vackraste. Ibland kanske man ska tänka för stunden. Jag kan se att det är fler och fler som byter sina växter oftare än tidigare. TV-program och tidningar inspirerar till att använda växter hemma på nya sätt.

Ni säljer inte bara växter utan även lite annat smått och gott. Planerar du att ta in ytterligare produkter i ditt sortiment?
— Först och främst får vi se vilken efterfrågan som finns hos våra kunder, men jag är snabbt på om vi skulle behöva göra några förändringar.

Anders Wallin
Centrumledare

Kommentarer 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta